Airconditioning

Wilt u een goed binnenklimaat, niet alleen in de winter maar ook in de zomer? 
Waterland is uw totaalinstallateur voor airco in Volendam en omstreken.

 

Wat is airconditioning

Airconditioning is primair het koelen van lucht in een ruimte. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat we anders niet aangenaam kunnen werken. Ook voor een goede nachtrust is een koele omgeving zeer aangenaam. Daarnaast zorgt koeling altijd voor een deel ontvochtiging van de lucht, en wordt de verplaatste lucht gefilterd.

Waar men vroeger kon volstaan met alleen een centrale verwarmingsinstallatie, is tegenwoordig een airconditioningsinstallatie steeds vaker onmisbaar om een goed binnenklimaat te creëren.
Graag informeren wij u over de vele mogelijkheden en toepassingen die airconditioning voor u kan bieden.

 

Hoeveel koelvermogen heb ik nodig?

Het benodigde vermogen van een airconditioner hangt af van de warmtebelasting in een ruimte: wat is de opwarming door de invallende zon, hoeveel mensen zijn er aanwezig, wat is het vermogen van de opgestelde elektrische apparaten, enzovoort. Om tot een goede selectie te komen moet een berekening gemaakt worden, zodat de airconditioner voldoende vermogen heeft om de ruimte op de gewenste temperatuur te kunnen brengen. Maar ook niet teveel vermogen heeft waardoor het plaatselijk onaangenaam koel wordt.

Voordat wij een aanbieding maken doen we altijd een opname ter plaatse. Zo kunnen wij een juiste inschatting maken van de situatie. Met de tijdens de opname verzamelde gegevens wordt een koellastberekening gemaakt. U krijgt daarna een vrijblijvende offerte op maat. Desgewenst kunnen we die nog verder aanpassen aan uw specifieke wensen.

 

Hoe werkt het?

Er zijn airconditioners in verschillende soorten. De meest voorkomende de zogenaamde split unit. Binnen in de te koelen ruimte wordt een binnenunit opgehangen. In de binnenunit wordt door een ventilator warme lucht aangezogen en langs filters en een koelelement gevoerd, waardoor de lucht gefilterd en afgekoeld de binnenunit verlaat. De lucht in de ruimte wordt hierdoor gekoeld.

De door de lucht afgegeven warmte wordt opgenomen door koelvloeistof dat door het koelelement stroomt. Via koelleidingen wordt dit aangezogen naar de buitenunit. In de buitenunit gebeurt het omgekeerde proces: het opgewarmde koelmiddel wordt afgekoeld door buitenlucht die langs een wisselaar geblazen wordt. Het afgekoelde koelmiddel kan hierna weer gekoeld terug naar de binnenunit om weer warmte op te nemen.

Feitelijk vindt een verplaatsing van warmte van binnen naar buiten plaats.

Op een thermostaat kan de gewenste ruimtetemperatuur, alsmede de ventilatorsnelheid ingesteld worden. De thermostaat regelt wanneer de airconditioner gaat koelen, en wanneer deze stopt.

Airco voor thuis

Woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Hierdoor blijft de warmte langer in de woning, en wordt steeds vaker gekozen voor airconditioning. Wij leveren en monteren airconditioners voor een optimaal binnenklimaat thuis afgestemd op uw unieke situatie.

 

Airco voor zakelijke gebruikers

Met een behaaglijk binnenklimaat werkt u prettiger en effectiever. Een aangename temperatuur in combinatie met verlaagde luchtvochtigheid zijn goed voor lichaam en geest.

Voor zakelijke toepassingen leveren wij geavanceerde airconditioningssystemen met optimale regelingsmogelijkheden voor gelijktijdig verwarmen en koelen.

F-gassen gecertificeerd

Ons bedrijf en monteurs zijn F-gassen gecertificeerd en mogen alle koeltechnische handelingen verrichten. We beschikken over alle benodigde gereedschappen en materialen.